Kaçak Durumdaki Yabancılar Ne Yapmalıdır
İkamet tezkeresi olarak bilinen oturma izni almak özellikle vize almadan Türkiye’ye giriş yapanlar ve ülkemizde daha uzun süre kalmak isteyenler için mecburidir. Yabancılar 6 aylık Turistik teskere alabilme hakkına sahip olabilmesinin yanı sıra Turizm amaçlı ikametgah tezkeresi ise 1 yıldır. Turistik, öğrenci ya da evlilik gibi nedenlere göre oturma izinleri için gerekli belgeler farklı olarak istenmektedir. Başlıca bu belgeler arasında pasaport aslı, 4 adet fotoğraf, pasaportun fotokopisi, kirada oturuyorsa eğer noter tasdikli kira sözleşmesi, Türk vatandaşının yanında kalıyorsa eğer kaldığı kişinin noterden taahhütnamesi, genel sağlık sigortası ve geçerli bir cep telefonu numarası yer almaktadır. Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından
yabancı çalıştırma izni ve oturma izni verilmektedir. Türkiye’de ikamet süresi ve vizesi bitmiş olan kaçak durumdaki yabancılar ikamet izni alamazlar. Kumkapı yabancı toplama merkezine getirilen ve sınır dışı edilen kaçak yabancılara çoğu zaman 5 ay veya 5 yıl kadar ülkeye giriş yasağı konulmaktadır.
TC Vatandaşları İle Evli Olanların Oturma İzni
Göç İdaresi evlilik sebebiyle ülkemizde ikamet eden yabancılarda isteyecekleri belgeler arasında evlilik belgesinin aslı ve fotokopisi, pasaportun aslı ve fotokopisi, sabıka kaydı gibi belgeler gereklidir. Ayrıca yabancı kendi ülkesinin Türk konsolosluğundan sabıka kaydı almalı ve bu belge apostil mührü taşımalıdır. Türkiye Cumhuriyeti olan eşin herhangi bir sigortası olmaması halinde hem TC vatandaşı hem de yabancı için özel sağlık sigortasına ihtiyaç duyulmaktadır. TC. Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı tarafından verilen yabancı çalıştırma izni sayesinde yabancılar istedikleri şehirde oturup istedikleri işi yapabilirler. Yurtdışında ikamet eden yabancı TC Konsolosluklarına başvurarak çalışma iznine sahip olabilirler. Yabancılar ve uluslar arası koruma kanununa göre yakalanmadan kendi isteği ile yurt dışına çıkan yabancılara Türkiye’ye giriş yasağı konulmamaktadır. Türkiye’den çıktıktan sonra 90 gün içerisinde giriş yapan yabancılara ceza uygulanmamaktadır. Yabancı çalıştırma izni, oturma izni, vize muafiyeti süresi 10 günü aşmadan kendiliğinden sınır kapısına gelen yabancılara herhangi bir yasak uygulanmamaktadır.
www.calismaiznirehberi.com