Sivilceler Hangi Dönemde Ortaya Çıkar
Cilt, kendisini mikroplardan, kimyasal maddelerden ve soğuk hava veya güneş gibi dış faktörlerden korumak için yağ tabakası oluşturur. Ancak bazı kişilerde yağ bezleri fazla çalışır ve yağ bezi kanallarının uçları tıkanmaya eğilimlidir. Bunun sonucunda şişen ve ucu tıkanan yağ bezi iltihaplanır ve sivilceye yol açar. Sivilceler genellikle ergenlik dönemiyle birlikte başlar. Ancak ergenliğe has bir sorun değildir. Farklı yaş gruplarında görülebilir.Sivilceler özellikle Yağ bezlerinin yoğun olduğu yüz, sırt bölgesi ve gövde ön yüzünde görülür.
Hormonel değişiklikler, beslenme biçimi, kalıtsal özellikler, cildin yapısı sivilcelerin az ya da çok olmasına sebebiyet verir. Sivilceleri azaltmak için cilt temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Cilt sabah ve akşam olmak üzere 2 kez uygun bir ürünle temizlenmelidir. Yağlı gıdalar,fast food yiyecekler, aşırı soslu salatalar, fazla baharat tüketimi, çikolata gibi gıdalar sivilcelerin artmasına neden olur.
Sivilceleri Arttıran Etmenler Nelerdir?
Sigara ve alkolde sivilceleri arttıran bir başka nedendir. Özellikle kadınların kullandığı cilt tipine uygun olmayan kremler de sivilce nedenidir. Kadınların makyajını temizlemeden uyuması da sivilceye davetiye çıkartır. Sivilceleri sıkmak bölgedeki bakterileri tüm yüze yayacağı için hem sivilceli bölgeyi genişletir hem de iz bırakır. Ayrıca yüze nedensizce dokunmamak gerekir. Her dokunuş ciltteki bakteri sayısını arttırır.
Bakteriler nemli ortamı sever. Sivilceli bölge terlediğinde mutlaka yıkanarak temizlenmeli ve kurulanmalı.
“A” vitamini alan kişilerin ciltlerinde daha az sivilce görülüyor.. A vitamini, havuç, lahana, elma, armut, patlıcan, yeşil biber, kereviz, karnıbahar,ıspanak, domates, patates ve taze fasulyede bolca bulunur.