İş Planında Yapılan Hatalar Nelerdir?
İş planı hazırlamak, yeni bir iş için girişimde bulunan herkesin kesinlikle gerçekleştirmesi gereken eylemler arasında. Ancak bu kadar önemli olduğu belirtilen iş planlarını doğru bir şekilde hazırlamamak, maalesef pek çok yeni girişimin bir anda ortadan kaybolmasına neden oluyor. İş planında yapılan hatalar nelerdir sorusuna bir cevap aradık ve bulduklarımızı sizinle paylaşacağız.
Acele Etmek
İşinizi hayata geçirmek için bir an önce bu iş planı denen yükümlülükten kurtulmak istediğinizi ve gerçek piyasaya atılmak için çaba gösterdiğinizi biliyoruz. Ancak iş planı bir yükümlülük değil, işinizi başlatabilmek için size vizyon sağlayacak bir belgedir. Dolayısıyla onu hazırlarken detaylara dikkat etmeli, gelişigüzel davranmaktan kaçınmalısınız.
Finansa Hakim Olmamak
Daha önce muhasebe veya finans yönetimi konularında çok deneyimli olmayabilirsiniz. Fakat iş planı hazırlama sürecinde buna kendinizi hazırlamanız ve finans planlamasını öğrenmeniz kesinlikle elzem. Hem kendi planınızı ölçebilmek hem de yatırımcılardan destek isterken sunabilmek üzere finans alanında hakimiyet kurmalısınız.
Çok Fazla Detay Sunmak
İş planınız ne çok fazla detaylı olmalı, ne de çok az detay içermeli. Aradaki denge noktasını bulmanın zorluğunu bilsek de, bu denge noktası hem işin plana bakarak anlaşılabilirliğini arttıracaktır, hem de sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin, gün içerisindeki çay kahve giderlerinizi tahmini bile olsa şirket masraflarınızda tek tek belirtmeyin ve bu giderleri tek bir kalem altında toplayarak özetleştirin.
Hedef Kitleyi Çok Geniş Tutmak
Ürününüz toplumun pek çok kesimine hitap eden genel bir ürün olabilir. Ancak yine de kendinize bir ana hedef kitlesi seçmeniz gerekiyor çünkü size sadık olan müşteriler bu ana kitle olacak. Diğer kesimlerden gelen satın almalar ise genellikle işin bonusu olacaktır. Dolayısıyla tam olarak hangi insanlara hitap edeceğinizi iyi değerlendirin.
Taklit Etmek
Başka iş planlarını incelemek, özellikle de bu iş planları sizin kendi sektörünüzdeyse, çok önemli. Bunun yanında sizin işinizi yapan diğer girişimcilerin davranışlarını da analiz etmelisiniz. Ancak bir başkası için geçerli olmuş bir stratejinin sizin için de geçerli olacağına dair bir garanti yok. Başkalarını taklit etmek yerine kendi özgün planınıza göre hareket edin.