Sera Etkisi Nedir?
Dünyanın güneş ışınlarından ziyade, dünyadan yansıyan güneş ışınları sayesinde ısındığını bilmeyenimiz yok. Bu yansıyan ışınların metan, karbondioksit ve su buharı olarak atmosferdeki gazlar tarafından tutulması sonucu dünya ısınmaktadır. Bu gazların ışınlar tarafından tutulmasına “sera” ismi verilir.
Dünyadaki yaşamın sürmesi için gereken sıcaklığı sağlayan sera etkisinin bir çok zararı da vardır. Bunlardan bazıları; Okyanusların yükselmesi, özellikle kıyı bölgelerde toprak kayıplarına yol açması, buzulların erimesi, sonbaharın geç, ilkbaharın ise erken gelmesi, kışın sıcaklık derecelerinin normalin üzerine çıkması, mevsimlerdeki değişiklikler sonucu bazı hayvanların ya da bitkilerin yok olması ya da nesillerinin tükenmeye yüz tutması, göç dönemlerinin değişmesi, uzun süreli ve şiddetli geçen kuraklıklar ve çölleşmelere neden olur. Aynı zamanda şiddetli kasırgalar, seller ve taşkınların görülme sıklığının artmasına da yol açtığı bilinmektedir. Sera etkisinin insan sağlığı üzerinde de kalp, solunum ve alerji gibi hastalıklara neden olabileceği söz konusu.
Sanayi devrimi sonrasında, atmosfere karışan zehirli gazların, fosil yakıtların kullanımının, kömür, petrol, doğal gibi yakıtların sıkça ve yoğun kullanımı sera etkisini güçlendirmekte ve küresel ısınmaya neden olmaktadır.