Genetik Miras Nedir?
Doktorlar bazı hastalıkların kalıtsal yani genetik olduğunu söylerler. Nesilden nesile aktarılan kromozomlarımız ve DNA’larımız sayesinde, genlerimizin de karakteristiği oluşmuş olur. Genlerimizle birlikte bazı hastalıklar da nesilden nesile aktarılmış olur. Buna “genetik miras” deniyor. Genetik miras kişinin güzel ya da yakışıklı olması kadar, bazı olumsuz durumlarda da kişinin hayatının vazgeçilmez bir parçası olur.
Genetik miras yoluyla geçen hastalıklardan bazıları erken dönemde görülen koroner kalp hastalığıdır. Aile geçmişinde varsa ve gereken önlem alınmazsa 30lu 40lı yaşlarda yakalanma riski de artıyor. Aynı zamanda tiroid hastalığı olan Haşimato da genetik miras yoluyla geçen hastalıklardan. Diyabet ve yüksek tansiyon da genetik miras listemize eklenebilecek hastalıklar arasında.
Aile Geçmişine Bakın
Doktorlar kalp ve damar hastalıklarının genetik miras durumuyla çok ilgili olduğunu belirtiyorlar. Ailelerinde ya da aile geçmişlerinde koroner kalp hastası olanlar 50’li yaşlara dahi gelmeden kalp krizi geçirebiliyor ya da erken ölümler yaşanabiliyor. Bu tip durumlarda aile geçmişlerinde bu hastalık olan kişilerin stend takıla yaşları 40lara dek inebiliyor.
Genetik miras yoluyla taşınan hastalıklardan diğerleri ise meme kanser, prostat kanseri ya da kalın bağırsak kanseri. Bu anlamda doktorlar kişilere ailelerindeki genetik mirasa dikkat etmeleri gerektiğini ve genetik yollarla geçebilecek hastalıklara karşı mutlaka düzenli muayene olarak önlem almaları gerektiğini belirtiyor.